De Achterhoek

verrassend veelzijdig en zo dichtbij

6 °C

De Achterhoek: prachtige kastelen, beeldschone natuur en culinaire top en is daarmee het ontdekken waard.

Liefhebbers van kunst, cultuur, lange wandelingen door de natuur en culinaire hoogstandjes denken misschien niet meteen aan de Achterhoek als bestemming voor een lang weekend of een korte vakantie. Maar er is in deze Gelderse streek zo veel te beleven voor jong en oud. Ook kinderen zullen zich niet vervelen.

Gevarieerde natuur

Het begint bij de prachtige en gevarieerde natuur. De Achterhoek heeft een coulisselandschap, in feite een lappendeken aan grond met daaromheen bomenrijen en houtwallen die al eeuwenlang bestaan. Boeren gebruikten vroeger kleine stukjes grond om hun vee te laten grazen en omzoomden hun weiden met hout, bomen en heggen. Zo ontstonden ook de zand- en kerkenpaden naast de boerenakkers, die er nog steeds zijn en tegenwoordig een waar walhalla voor wandelaars vormen.

De wandelaar komt op de goed onderhouden, glooiende route langs boerenerven, kleine dorpjes, kronkelende beekjes, stukken bos met oerbomen en bijzondere diersoorten en af en toe gaat het behoorlijk heuvel op. Ook dat is de moeite waard, want bovenop de heuvel kun je een heel eind in de verte kijken. Dan valt het steeds variërende decor van de Achterhoek nog meer op.

Je kunt je eigen route uitstippelen en anders helpt de Achterhoek wandelaars op weg met een zogenaamd wandelkeuzesysteem van ruim 3.000 kilometer. Maar er zijn ook diverse kant-en-klare routes te vinden op achterhoekseroutes.nl. Ook voor kinderen zijn er speciale routes met diverse thema’s, zoals voetbal, terug naar het stenen tijdperk en de Zevensprong.

De Achterhoek kun je ook fietsend ontdekken. In de hele streek zijn goede fietsroutes en fietsknooppunten, waarbij je een kaart treft van het gebied waar je op dat moment bent. Mountainbikers kunnen ook hun hart ophalen in het Achterhoekse landschap.

Culturele ontdekkingstocht

De Achterhoek biedt daarnaast een schat aan monumentale gebouwen, kastelen en landgoederen van de oud-Gelderse adel. De meeste zijn nu Rijksmonumenten. Sommige zijn ooit gebouwd als verdedigingswerk, weer andere fungeerden als chique landhuis.

Verschillende musea in de Achterhoek zijn echt een gezinsuitje, want vele musea hebben verschillende kindvriendelijke activiteiten. Zo is er Huis Bergh, een prachtig Middeleeuws kasteel in de stad ’s-Heerenberg. Het kasteel staat er al sinds de twaalfde eeuw en is zeker de moeite waard om met het gezin te bezoeken. De kinderen kunnen zich verkleden als ridder of hofdame en een escape route volgen met games en puzzels.

In het hart van de Achterhoek vind je Kasteel Ruurlo, waar je wordt ondergedompeld in kunst en cultuur. Tegenwoordig is er ook het museum More gevestigd, met werken uit het modern realisme zoals van Carel Willink. Inmiddels is er een tweede locatie van museum More geopend naast de vele musea die er al zijn. Villa Mondriaan en het Lalique Museum zijn enkele van de meest gerenommeerde musea in dit rijtje.

Gastvrijheid bovenaan

Gastvrijheid en culinaire top zijn ook termen die bij de Achterhoek horen. Deuren staan bijna letterlijk altijd open voor gasten in de diverse hotels, bungalowparken en bed & breakfasts die de streek te bieden heeft. De Achterhoeker staat toch al bekend om zijn gastvrijheid. Het is met open armen ontvangen worden en persoonlijke aandacht en dat is in deze tijd niet meer overal zo vanzelfsprekend.

Ook culinaire liefhebbers komen uitgebreid aan hun trekken in de Achterhoek. De streek kent een rijke traditie op het gebied van wild eten. Deze winter sieren smaakvolle wildgerechten dan ook wederom de menukaarten van de talloze wildrestaurants.

De Achterhoek is daarnaast dé wijnstreek van Nederland, met ruim dertig hectare aan wijngaarden door het hele gebied verspreid. De wijnbouwers laten je graag de Achterhoekse wijncultuur beleven met diverse rondleidingen en wijnproeverijen. Hou je meer van bier dan is een bezoek aan één van de bierbrouwerijen een must. Je kunt er met eigen ogen aanschouwen hoe het ambachtelijke brouwen in zijn werk gaat en daarna proef je natuurlijk het smaakvolle eindresultaat.

De Achterhoek is voor iedereen met dit alles binnen handbereik. Ook nu in de feestelijke decembermaand en wintertijd is de Achterhoek de plek om er samen even tussenuit te gaan.
Bezoek Achterhoek.nl voor leuke winteractiviteiten en heerlijke adresjes in de Achterhoek!

Het geluk van Nederland